ClickCease
alcohol_alcoholic_beverage_bottle_1963291.jpg

3 август - Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замеряне с дини и надплюване със семки.
В село Петревене ежегодно през месец август се провежда „Ден на дините“. Също така на 3 август в село Салманово, област Шумен и село Никюп, област Велико Търново се провежда традиционен фестивал на динята.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове.
Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
Всяка част от динята може да се яде, дори и кората, която също съдържа редица хранителни вещества, но поради непривлекателния й вкус рядко се използва за храна. В Китай обаче кората на динята се използва като зеленчук и се пържи, задушава или маринова.
Японски фермери отглеждат дини под формата на куб, които растат в стъклени кутии и приемат формата на кутията. Това е направено с идеята дините да се подреждат по-лесно в магазина, но проблемът е, че цената на една квадратна диня става почти двойно по-висока от тази на обикновената диня.
berries_blueberries_delicious_1470716.jpg
child_eating_food_35545.jpg
Динята е съюзник в борбата с излишните килограми.Яденето на диня е вкусен и евтин начин да прочистите тялото си и да се освободите от нежеланите килограми. Както вече споменахме, динята е с ниско калорийно и с високо водно съдържание, а това категорично помага в загубата на телесно тегло. Динята е идеална за основа на домашно приготвени шейкове и смутита, а и е перфектен вариант за хапване между основните хранения, тъй като снабдява организма с много вода и минерали.
Динята е полезна за очите и зрението.Динята прелива от витамин А, който е изключително важен за здравето на очите. Той съдейства за усилване на зрението и предпазва очите от развиване на различни инфекции. Консумирайте около 100 гр диня всеки ден, за да поддържате очите си здрави и зрението си остро.
Динята оптимизира мозъчната дейност.Знаехте ли, че динята е способна да увеличи мозъчната активност? Това се дължи на факта, че тя е отличен източник на витамин В6, който е от жизненоважно значение за нормалното функциониране на мозъка. Освен това, процентното съдържание на вода в този вкусен плод е сходно с това в мозъка.
Динята е страхотен плод, който може да се похвали с редица невероятни ползи за човешкото здраве. Лятото е идеалното време да се насладите на това вкусно и полезно плодово изкушение
close_up_delicious_fruit_1068534.jpg
close_up_delicious_eating_healthy_260426.jpg