ClickCease
apple_brainstorming_camera_908288.jpg

Как да планираме и управляваме семейния бюджет

Няма значение дали цифрата е малка или голяма. Разликата е само в мащаба. Основните правила са универсални. Целта е да създадем възможно повече предпоставки за по- добро бъдеще на себе си и любимите ни хора.
Харчи по-малко, от колкото изкарваш! Това е може би най-важното правило, когато става въпрос за личните финанси и семейния бюджет. Спазването му обаче не винаги е лесно, особено в днешни дни, когато навсякъде сме заобиколени от реклами за кредити, стоки на изплащане и всякакви подобни примамливи оферти. Все пак в дългосрочен план е много важно да се придържаме към това правило, по-простата причина, че взетите назаем пари все някога трябва да се върнат.
Логиката не е да се харчи толкова, колкото се получава. Ако това е стратегията във фамилията, скоро ще загубим финансовата си свобода. Е, ако се чувствате комфортно да сте зависими от родителите си, приятелите или банката, можете спокойно да предприемете живот на кредит
Важно е да можете да задържите стабилния стандартът, който сте постигнали и чак тогава да се планира стъпка по стъпка увеличаването му.
• 50 % от месечните си доходи отделяйте за ежемесечните си разходи /битови и режийни/ - ток, вода, телефон,кредит /наем и др. Може би сега, докато го четете, ви се вижда трудно и дори невъзможно, но ако отделите малко време да премислите разходите си ще намерите начин да го направите, ако не този месец, то поне до края на годината.

• 30% от доходите си отделяйте за плащане на променливите разходи, като кредитни карти, застраховки, разходи по автомобила и др. От тези 30 % намерете начин да отделяте поне 6% за спестявания и инвестиции.

• 20% от доходите си оставете за себе си – храна, дрехи, почивки. Никога не забравяйте за себе си, да намерите начин да се отпуснете и да се поглезите - с нова дрешка, обувки, или спа процедура, колкото и малко пари да успявате да заделите за това. По този начин няма да живеете с неприятното усещане, че вечно сте „прецакани” и никога нямате за фонда „и аз съм човек”.
buy_cash_coins_9660.jpg
bank_notes_blur_close_up_164474.jpg
Ако успеете да направите баланс на вашия семеен бюджет това ще ви позволи не само да изчислите разликите между приходите и разходите, но и в него ще впишете евентуални остатъци от предишен месец или период.
За много възрастни управлението на семеен бюджет също е ново и все още нямат изградени навици в тази посока. Най-често извинение е – „Какъв е смисъла да планирам всичко, като така или иначе парите недостигат?” Истината е само една – ако не започнете да планирате приходите и разходите си винаги ще сте на червено, независимо колко пари получавате!
Ясно е, че бюджетът се попълва ежедневно. Добре е да привлечете в тази дейност цялата фамилия, включително и децата. Така отрано те ще могат да правят сами сметки, ще се научат да спестяват, а и вероятно така ще се намали и недоволството и натякването за купуването на непотребни неща.

Дори и при най-доброто планиране обаче винаги има и непредвидени разходи. Тогава ви трябва доверен приятел, откъдето бързо и лесно можете да получите средства при прозрачни условия. CreditTime е насреща във всеки един моменти.