ClickCease
blue_sky_ocean_recreation_1482193.jpg

Любопитни факти за Черно Море

Черно море – морето, което свързва Кавказ, Мала Азия и Европа и носи името си от състава си от сероводород. Последният се дължи на струпванията от микроби, които са на дълбочина от 200 м. Последните образуват утайка, която създава усещане за черно дъно.

Няколко любопитни факта за Черно море:
Черно море е почти четири пъти колкото площта на България
Максималната дълбочина на морето е 2212 м. Ако в най-дълбоката точка на морето се постави връх Мусала, той ще се извиси със 713 м. над морското равнище. Любопитен факт е, че максималната дълбочина на Черно море е равна точно на височината на най-високия връх в планина "Славянка" - Гоцев връх или Алиботуш, 2212 м.

Заобиколено от шест държави
Едно от най-интересните неща около нашето море е неговата карта. Бреговете на Черно море граничат с Турция, Румъния, Украйна, България, Русия и Грузия. Разположено между Югоизточна Европа и Азия, то се простира на 159,600 кв. мили и е свързващо звено между двата континента.

Мистерията около произхода на името – Черно Море
Интересен и малко известен факт за Черно море е произходът на името му. Съществуват различни теории за това как морето е започнало да се нарича с това конкретно име. Сред многото теории, има една, която казва, че Черно море се е наричало само "море" за дълго време, преди да бъде определено като "негостоприемно море" от гърците. Според други версии името на морето е дадено от турците, които изгубили много хора в дълбоките му води. Те го кръстили с думата Кара (Kara), която на съвременния турски език означава „черно“.

Безкислородната вода
Любопитен факт за Черно море е безкислородната му вода. То е най-големият воден басейн със слоеве от вода, които не се смесват по между си (меромиктичен басейн). Това позволява и съхранението на предмети в морето. На дълбочина над 200 метра почти няма живот, концентрацията на сероводорода е голяма и не позволява проникването на кислород, като по този начин дървото и въжетата се предпазват от гниене. До момента са открити малко кораби на дълбочина над 30 - 40 метра - според професионални водолази трудно се прониква по-дълбоко и поради това предстои да бъдат открити нови находки, които ще са напълно запазени.

Черно Море е мястото, където е акостирал Ноевият Ковчег
Друг много интересен факт, или може би легенда за Черно море е, че планината Арарат в Източна Турция се счита за мястото, където е акостирал Ноевият ковчег след Великия потоп, за да продължи живота на земята.

Черно море има славата на едно от най-известните вътрешни морета в света
То дължи славата си най-вече на името си, което описва негостоприемния характер на това море за плавателните съдове, моряците и рибарите.
florin_catalin_NhJmmUygV2Q_unsplash.jpg
susan_vladimirova_4Jc82E_AsOs_unsplash.jpg
Има малки екзотични острови
Черно море е дом на много по-малки острови. Тези острови са около десет на брой и съхраняват невероятно разнообразие на флора и фауна, които правят нашето море наистина уникално. Тези острови покриват ширините на три различни страни, което прави всеки един от тях уникален сам по себе си.

Смъртта живее в дълбоките води на Черно море
Според древни вярвания Смъртта живее в дълбоките води на Черно море. Заради липсата на кислород в долните слоеве на водата човешките останки, които се намират в близост до потънали кораби, не са подложени на въздействието на времето. Много предмети от потъналите кораби също не са се променили заради липсата на кислород в дълбоките слоеве. Затова според местните легенди там е мястото, където живее Смъртта. Вълнуващите факти имат своето научно обяснение: поради безкислородното естеството на по-долните слоеве на водата, процесът на разлагане е изключително бавен.

Нивото на водата винаги остава едно и също
Още един от любопитните факти за Черно море е, че нивото на водата в това море винаги остава едно и също. Поради липса на всякакви високи или ниски приливи и отливи, няма колебания в нивото й.

Процъфтяващо сред туристите място за почивка и любима дестинация за круизи
Въпреки всички мистерии около Черно море, остава фактът, че то е популярна дестинация сред туристите през цялата година. То събира шест държави и остава сред най-желаните места за цветна, качествена и спокойна почивка.
Това са само няколко от всички невероятни факти за Черно море. Но за да научите повече за тях, най-добре е да посетите морето и нека то Ви проговори.

Ето и малко данни за останалите морета по света:

Арабско море – името му идва от разположението, а то се намира в Индийски океан. Още в миналото е било като главен и единствен път към континентите Азия и Африка, а днес свързва и Европа с индийският свят. Днес у малки и големи Арабско море бива свързвано с приказките на Шехеризада.
Южнокитайско море – намира се в Тихия океан. То е и сред най-мащабните морета. Както говори и името му намира до Китай, а сред местните е известно и като Южно море. За Виетнам то е популярно с името Източно море, поради източното му изложение спрямо страната. За Великобритания това море станало популярно още през XVI в., когато започнал стокообменът с азиатските страни.
Карибско море – заобиколено е от 22 на брой острова и днес е популярен курорт. Открит е в миналото и за негов откривател се смята Христофор Колумб.
Средиземно море – произхожда от латинското ”mediterraneus”, което означава ”средата на Земята”. В миналото е имало ключово значение в историята на древни култури. Днес това море заема ¾ от планетата и с него се свързва световна история.
Берингово море – то е връзка между Сибир, Русия и полуостров Камчатка. В зимните месеци е заледено, а в летните водите са хладни. Името му произхожда от Витус Беринг, който го изучава в периода от 1725 и до 1743 година.
Охотско море – името на това море идва от реката, която минава покрай него, влива се и носи името Охота. Според историци самото наречие ”оkhota” означава „река“. То също е от онези морета, които имат ледено студени води, а островите около него са необитаеми. Някога е открито от група руски изследователи, начело с В. Поярков и И. Москвитин. Годината била 1640 г.
Японско море – предполага се, че съществува от XIX в. и по онова време е граничело с цялото изложение на страната. За Корея, Японското море е известно като Източно, поради разположението му.
Андаманско море – намира се в североизточната зона на Индийския океан, а името му идва от Андаманските острови. Само по себе си името “Andaman” се свързва и с множеството канибалски и аборигенски племена, обитавали тез земи. За последните острова се наричал още ”Handuman”.
Червено море – носи името си от гръцкият ”Erythra Thalassa”. Според някои от твърденията му името му е дадено заради червените бактерии, които го обитават. Друга история разказва за големите находки на минерали в червен цвят по планините в околността му.
anton_nikolov_Bno5Sr1uqj4_unsplash.jpg
bay_beach_blue_water_2499791.jpg