ClickCease
arches_national_park_astronomy_cosmos_33688.jpg

Започва небесното шоу на Персеидите

Персеидите са богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл[1]. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им. В страните от Западна Европа е известен като "Сълзите на Св. Лаврентий"[2], понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в Католическия календар.
Отново по това време на годината нашата планета преминава през останките на кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл), което означава, че ще имаме възможност да се насладим на метеорите от потока Персиди, които изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей.
На 12 август метеорният поток ще отбележи своя максимум,
Най-голям брой метеори ще пресичат тъмното небе сутрин преди изгрев на 11, 12 и 13 август. Но ще припламнат през атмосферата през целите нощи.
Всъщност ще можете да виждате Персеидите по всяко време отсега до 24 август, което е времето, през което ще пресечем облака от отломки, принадлежали някога на Суифт-Тътъл. Пикът съвпада с преминаването през най-гъстата част на облака.
adult_astronomy_astrophotography_1567069.jpg
astronomy_astrophotography_constellation_365633.jpg
Кометата 109P/Swift-Tuttle /Суифт-Тътъл/ е с период близо 130 г като за последно е преминала през перихелия си (най-близо до Слънцето) на 11 декември 1992 г., а следващият път ще бъде през 2126 г. Но междувременно ще напомня за себе си, защото Земята ще минава през праха и отломките, които оставя всяка година, създавайки ежегодния метеорен поток Персеиди.
Кометните частици пътуват с около 60 км в секунда. Когато са в космоса, парчетата от отломките се наричат "метеороиди", но когато стигнат до атмосферата на Земята, те се определят като "метеори". Ако парче стигне до Земята, без да изгори, то свършва като "метеорит". Повечето метеори в Персидите са твърде малки - те са около размера на пясъчно зърно. Повечето метеорити, намерени на земята са от астероиди, а не от комети.
Сред Персеидите ще бъдат и метеорите и от потока Делта Аквариди, които са активни от началото на юли до края на август, те са малко по-бавни, по-слаби и не толкова многобройни като Персидите и ще се виждат сякаш, че идват от съзвездието Водолей.
Ключът към успешното наблюдаване на метеоритите е да имате поглед към колкото е възможно повече небе. Отидете в тъмна местност, на края на града, далеч от светлините му, и се подгответе да седнете навън за няколко часа. Нужни са около 30 минути, докато очите ви се приспособят към тъмнината, а колкото по-дълго чакате, толкова по-добре.
https://nauka.offnews.bg
astronomy_constellation_cosmos_433155.jpg
astronomy_beautiful_clouds_355465.jpg