ClickCease
beach_blue_female_33622_1_.jpg

Здравeто през лятото

Лятото е забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това трябва да помислим и за нашето здраве. Всичко, което е необходимо на организма ни за едно презареждане, прочистване и закаляване е налице – слънце, въздух и вода. .

1. Слънце – най важния фактор за да имаме топло лято и затова няма как да не започнем от него.Слънчевите бани освен за придобиване на приятен загар, ще ви донесат и много здраве.Ползите от слънчевата светлина всъщност никак не са малко и са известни не от днес. Още египтяните и древните гърци са били убедени в силата й. Лечението чрез слънце се нарича хелиотерапия.

- Топлите лъчи правят възможно образуването и натрупването на витамин Д в организма ни. От своя страна той подпомага по-доброто усвояване на калция и фосфора, което пък е добре за костите и мускулите. Точно затова слънчевите бани са много полезни за хора със заболявания на опорно-двигателния апарат и ставите. Витамин Д има възможността да се складира в тялото ни, така че ако използваме летните месеци, можем да се запасим с него за студената зима. Доказано е, че дори 15-минутното излагане на слънце дневно може да осигури препоръчителната доза от полезния витамин.

- Слънцето влияе много добре и върху нервната система. Доказано е, че по-малкото слънчева светлина през есента и зимата е причина за сезонните депресии. И обратно през лятото се активират хормоните на щастието.

- Слънчевите бани са нужни и за закаляването на организма. Така възрастните и децата, могат да се заредят с допълнителни съпротивителни сили, за да се борят със зимния грип и вируси. Слънчевите бани трябва да се правят в ранните сутрешни часове и в следообедните такива, като се избягва силното слънце.

Втората важна съставка на лятното здраве:

2. Водата – Лято без море е като зимата без сняг! Прохладата,свежестта и тръпката, която то разнася по тялото ни, когато бавно се потапяме в него е несравнима. То като че ли има силата да извлича всичките ни негативни емоции, страхове, натрупаното напрежение и стрес и да ни пречиства. Вероятно всеки има своя различна любов и история с морето, но безспорно доказана е неговата лековита сила. Тя е известна още от древни времена и лечението с морска вода е изпитано през вековете. То се нарича таласотерапия (“таласос” от гръцки означава море). Морелечението е полезно за цялото тяло. Ето накратко част от неговите преимущества:

- Морската вода е по-богата на минерали и микроелементи и това влияе положително на кръвообращението, обмяната на веществата, имунната система и хормоналния баланс.

- Разходките край брега са изключително полезни за хората, страдащи от разширени вени. Газенето в морска вода подобрява кръвообръщението.

- Морската вода е полезна и при дихателни проблеми. Във въздушните струи, идващи откъм морето, има по-малко алергени. В красивата морска пяна пък се съдържат безброй капчици вода, вдишвайки ги, те преминават през лигавицата на носа и гърлото, както и през бронхите и имат прочистващо и възстановяващо действие.

- Извайва тялото ни, защото подпомага изгарянето на мазнините, а съчетано и с плуване, ефектът наистина е видим в кратки срокове.

beach_clams_sea_10834.jpg
beach_couple_feet_6567_1_.jpg
3. Въздух – лятото ни дава възможност да сме повече време навън, а това е полезно за здравето ни. Използвайте всяка възможност да излизате сред природата, за да се насладите на чистия свеж въздух. Спортувайте, движете се повече, карайте колело, ходете повече пеша или заложете на фитнеса, изобщо наслаждавайте се на свободата, която ви дава топлото време. Това освен много прекрасни спомени, ще ви помогне да се чувствате по- заредени и тонизирани, ще се отрази ползотворно на фигурата и здравето ви. Проветрявайте често домовете и офисите. Според специалистите е нужно това да става по 4-5 пъти на ден за по 15 минути.

Ходете боси, лятото ни дава тази възможност. Усещайте земята под краката си – буквално. Ходенето бос по пясъка, в тревата или в пръстта е полезно за оформянето на свода, за премахване на натрупания стрес. Върху стъпалата се намират и центрове пряко свързани с дихателната система, затова загряването им ще ви помогне да се отървете от непрекъснатите зимни бронхити, например. Ходенето бос носи и усещане за свобода и лекота.

4. Храната – лятото е богато на толкова много плодове и зеленчуци, които носят аромат, сладост и здраве. Възползвайте се, гребете с пълни шепи от това богатство. Разбира се, ако имате възможност най-добре е да си ги откъснете сами, така ще ви е най - сладко. Сред чист въздух, слънце, вода и екологична и вкусна храна организмът ви ще се зареди със сили и с енергия

Лятото вече е тук! Не пропускайте да му се насладете, отдайте се на емоциите, които то носи и това ще се отрази добре и на както на здравето, така и на духа, и на тялото ви.
beach_daylight_geology_302549.jpg
berries_blueberries_blueberry_smoothie_2291070.jpg